Click on the picture to get to our home page,
Books and Videos for Dog Lovers

K9joy Education

Is het OK om tafelresten aan een hond te voeren?

Van het bureau van Mogens Eliasen
- first published: June 01, 2006
Nederlandse vertaling voor Ignit Bekken van oorspronkelijke titel:
"Is it OK to Feed a Dog Table Scraps?"Mogens Eliasen - the author of this article
on 'tafelresten'

De mens heeft zijn honden altijd gevoerd met zijn afval. Dat was al zo toen onze voorouders nog in grotten woonden. Tegenwoordig doen we het nog steeds, door brokken te voeren. Dit afval is echter heel anders…

En dat geldt ook voor het antwoord op deze vraag.

Wat we kunnen leren van de wolf en de geschiedenis

De mens voelt zich emotioneel veel prettiger als hij door kan gaan op de oude voet, maar hiermee kunnen gemaakte fouten niet hersteld worden.

In het boek "De natuurlijke voeding van de wolf - een richtlijn voor de voeding van onze honden?" wordt uitgebreid ingegaan op het aas eten van wolven. Het zijn ware opportunisten als het op eten aankomt. Toch is aas eten niet hun voedselvoorkeur en is het niet hun belangrijkste voedingsbron, behalve wanneer er geen ander voedsel te vinden is.

Ook weten we niet in hoeverre aas eten waardevolle of belangrijke voedingstoffen levert aan de wolf. Misschien wel - en misschien niet. Het enige dat we zeker weten, is dat het geen kwaad kan voor de wolf en dat wolven inderdaad kunnen overleven op niets anders dan aas eten.

Onze honden behoren tot dezelfde diersoort, maar ze leven niet in dezelfde omstandigheden. Een belangrijk gevolg hiervan is dat ze veel minder eten dan wolven. Dit is een probleem. Het betekent dat de mate van tolerantie van voedsel dat wel energie levert maar niet veel voedingstoffen, bij de hond anders is. De wolf kan het zich veroorloven om veel voedsel te eten met een marginale voedingswaarde, omdat hij de overbodige energie wel verbrandt. Door meer te eten, zorgt hij voor voldoende mineralen in zijn lichaam waar verder moeilijk aan te komen is. Wolven zijn 16-18 uur per dag in beweging… Honden verbruiken veel minder energie en hebben voedsel nodig met veel meer voedingswaarde dan waar een wolf mee toe kan.

Tijdens het domesticatieproces hebben honden hoogstwaarschijnlijk het afval van de mens gegeten - en dat bestond niet uit zijn waardevolle, gekookte voedsel of de groente die hij met veel moeite bij elkaar gezocht had. Het belangrijkste afval bestond uit de ingewanden en botten van de dieren die hij gedood had.

Het concept van de gezelschapshond is pas 400-500 jaar geleden ontwikkeld - een zeer korte periode in de algehele domesticatie. In feite niet meer dan 3%… Evolutionair gezien is dit niet voldoende om meer dan slechts een tolerantie van onnatuurlijke voeding tot stand te brengen.


De definitie van "tafelresten"

Als tafelresten samengesteld zijn uit vet, kraakbeen en botten met wat vlees er aan, die je wegsnijdt van het vlees dat je voor jezelf klaarmaakt zodat je ze rauw aan de hond kunt geven, is er geen enkele reden waarom ze geen deel zouden kunnen zijn van het eten van je hond. Dan zijn ze gewoon onderdeel van zijn rauwe voeding. Toch zou de naam "keukenresten" toepasselijker zijn, want ze zijn ontstaan tijdens het klaarmaken van de maaltijd voor de mens.

Voor de meeste mensen zijn tafelresten echter de restanten van hun eigen maaltijd. Het grootste deel bestaat uit gekookt voedsel, met af en toe wat rauwe salade of andere groente. Er zit over het algemeen weinig tot geen vlees in deze etensresten, maar wel veel koolhydraatrijke groente, gekookte granen en jus - en meestal veel verhit vet, dat net zo ongezond is voor je hond als voor jou…


Wat zijn de voordelen?

De mens heeft er financieel baat bij om tafelresten te voeren - en: het dient zijn gemak.

De waarde voor de hond hangt sterk af van de tafelresten in kwestie. Wat er ook in zit, alleen al door het feit dat ze over het algemeen gekookt zijn is de voedingswaarde enorm beperkt. Koken vernietigt veel waardevolle voedingstoffen - en er ontstaan geen nieuwe. Toch kunnen de overgebleven voedingstoffen in gekookt, plantaardig materiaal beter verwerkt en benut worden door de hond, vooral de mineralen.

Dit betekent dat tafelresten op zijn best een goedkope en gemakkelijke energiebron zijn en misschien ook nog een waardevolle bron van bepaalde mineralen. Kalium is een goed voorbeeld van een mineraal dat over het algemeen heel weinig in vlees en meer dan voldoende in groente zit. Er zijn veel meer voorbeelden, maar die zijn afhankelijk van de groentesoort, waar ze geteeld is en de vleesproducten waar je over kunt beschikken! Het getuigt van incompetentie om de potentiële waarde van groente, ook gekookte groente als goede bron van bepaalde mineralen, naast je neer te leggen. Het is echter bijna onmogelijk om hier zinvolle en eenvoudige standaard richtlijnen voor te geven, zonder nader onderzoek en meer details over de voedingsmiddelen waar je aan kunt komen. Er zijn te veel variabele factoren die ook een rol spelen.


Wat zijn de nadelen en het risico?

Honden halen niet veel voedingswaarde uit rauwe groente, omdat het cellulose in de plantvezels met de ontlasting weer naar buiten komt, met de voedingstoffen die in de plantencel kunnen zitten. Toch halen honden wel iets uit plantaardig voedsel, al is het beduidend minder dan de 90-95 procent die ze verteren en opnemen van vlees en dierlijk vet. Het is niet correct om te stellen dat honden "niets van waarde" kunnen halen uit groente, hoe populair deze opvatting ook is in de kringen van de fanatieke voerders volgens het "prooidier model".

Het grootste probleem met tafelresten is dat, afhankelijk van wat er in zit, ze zelden meer zijn dan goedkope vulmiddelen die letterlijk de plaats innemen van voedingsmiddelen die wel waarde hebben. Hierdoor ontstaat een potentiële kans op ondervoeding. En dat is het grootste probleem.


Wat is het advies?

Als het om "keukenresten" gaat, is er geen enkel probleem om dit afval te gebruiken als hondenvoer. Ze zijn waardevol voor de hond en gemakkelijk in te voegen in het totale voerplan met goed gebalanceerde, rauwe voedingsmiddelen.

Ik raad je echter aan om wat voorzichtiger te zijn met gewone tafelresten, omdat de voedingswaarde over het algemeen veel lager is dan van rauwe voeding. De meeste voedingstoffen zijn vernietigd bij het verhitten. De meeste honden tolereren gekookt voeding heel goed, maar dat betekent nog niet dat ze enige waarde hebben.

Dat gekookte voeding een grote aantrekkingskracht uit kan oefenen op honden telt ook niet mee - omdat ze er niet waren tijdens de evolutie toen de instincten van de hond ontwikkeld werden.

Ik wil geen limiet geven van de hoeveelheid laagwaardige voeding, die je aan je hond kunt geven. Ook vind ik het niet gerechtvaardigd om het flink op te kloppen met fanatieke, hysterische uitlatingen. Door mijn jarenlange ervaring weet ik dat de meeste honden heel goed met tafelresten kunnen omgaan, vooral als er niet te veel van gegeven wordt. En dit beantwoordt, uiteraard, aan onze verwachtingen, als we weten dat honden al eeuwenlang gefokt zijn om ze te tolereren!

Het probleem is dat de consequenties die mogelijk zijn, ook afhankelijk zijn van andere factoren. Als jij over het algemeen super voeding aan je hond geeft, zal een aanmerkelijke hoeveelheid waardeloos voedsel geen enkel verschil uitmaken. Trouwens, niet alle tafelresten zijn waardeloos zoals ik al aangaf - en dat geldt vooral voor gekookte groente.

Maar als de voeding die je aan je hond geeft nog net op de grens van "goed" zit, is het niet verantwoord om de waardevolle voedingstoffen met 30 procent te verlagen.

Daarom zijn er in "Rauwe voeding voor honden - het ultieme naslagwerk voor hondenbezitters" geen aanbevelingen te vinden over het gebruik van tafelresten. Ik wil het idee om door te gaan met het voeren van ons afval aan honden niet promoten. Aan de andere kant vind ik dat een verantwoordelijke rauwe voerder geen waardevolle resten hoeft weg te gooien, die een redelijke aanvulling op de maaltijd van de hond kunnen zijn! Deze beslissing moet iedereen zelf nemen op basis van een goed begrip van de betreffende situatie. De classificatie "tafelresten" voor alle tafelresten is niet voldoende om een basis te zijn voor een verantwoorde beslissing!

De definitie van "tafelresten" is gewoon niet goed genoeg om aanbevelingen te doen, die overal toegepast kunnen worden. Zelfs als dat wel zou kunnen, zouden de voordelen in de meeste gevallen twijfelachtig zijn, terwijl de nadelen voor de hand liggen.

Twee voorbeelden:

  1. Wanneer 30 procent van de voeding van je hond bestaat uit gekookte rijst of pasta die je overhoudt van je eigen eten, is dit volgens mijn standaard niet acceptabel. Gooi die rommel alsjeblieft in de vuilnis, waar het thuishoort! 95 procent koolhydraten, zonder enige verdere voedingswaarde van belang. Het is gewoon "energierijke vulling". Als je dit spul als voeding kiest, moet je er rekening mee houden dat er voedingstekorten kunnen zijn die aangevuld moeten worden met goede voedingsmiddelen ter compensatie. Wanneer je hond over het algemeen goed te eten krijgt, zou het geen probleem hoeven te zijn, maar als jij iemand bent die denkt dat kippennekken en ruggen "gebalanceerde voeding van rauwe botten met vlees" zijn, zou je wel eens op weg kunnen zijn naar een paar goede doktersrekeningen…

  2. Wanneer je een stoofpot maakt met allerlei "goed spul" er in, misschien zelfs met groente, is er geen enkel probleem om dat aan de hond te geven, zolang het geen gewoonte wordt om het elke dag te doen! Dan nog is het geen algemene aanbeveling van mijn kant. Ja, het risico dat je op je dak krijgt, zou verwaarloosd kunnen worden als je goed zit met de balans van de voeding, met veel waardevolle, rauwe grondstoffen van verschillende oorsprong. En nee, dat risico zou onacceptabel kunnen worden als je mogelijkheden om een gebalanceerd en gevarieerd menu samen te stellen beperkt zijn. De enige, acceptabele uitzondering is, dat je weet dat er bepaalde mineralentekorten in de voeding zijn die je over het algemeen aan je hond geeft. En dat je deze bewust toevoegt door middel van gekookte groente, waar je voldoende van gemaakt hebt. Jouw mineralenbehoefte komt overeen met die van je hond! Dan je ben je wel een uitzonderlijk iemand - maar voor zo iemand zou ik het precies zo aanraden!

Over het algemeen kun je zeggen dat een eenvoudig antwoord op de vraag over het voeren van tafelresten alles te maken heeft met deze wijze woorden van Albert Einstein:

"Maak alles zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger."


Sincerely,

Mogens Eliasen


-------------------------------------------

Mogens Eliasen draagt de titel mag. scient. degree (vergelijkbaar met Ph. D. in de VS) in de chemie van de Århus University, Denemarken, en heeft een uitgebreide opleiding genoten als officier in het leger en in bedrijfsvoering. Hij heeft vanaf 1970 gewerkt met honden, hondenbezitters, hondentrainers en dierenartsen. Veel van dit werk had te maken met educatie en educatieve planningen en als adviseur van hondenbezitters en hondensportverenigingen. Hij is een sterke voorstander van respect voor de aard van de hond die een gedomesticeerde wolf is en heeft een aantal boeken en video's uitgegeven over onderwerpen die te maken hebben met honden, hondentraining, hondengedrag en op een verantwoorde manier voor honden zorgen. Hij geeft een nieuwsbrief uit "The Peeing Post" met tips en adviezen over allerlei zaken die te maken hebben met honden. De Nederlandse vertaling heet De PisPaal en kan verkregen worden door je aan te melden op http://groups.yahoo.com/group/Pispaal

Stuur een mail naar voor meer informatie over Mogens Eliasen en links naar andere artikelen van hem.The article above may be copied and published as is, when it includes the bio at the end and is not subject to commerce.

The permission to copy and publish this article particularly encompasses:

  • You may print out the PDF version and copy it and distribute it to other people, as long as you do not charge money for those copies. (Link opens in separate window.)

You are granted up-front permission to publish this article as outlined above, without first asking. We would appreciate if you would give us your feedback on it and tell us about where you distribute it - and possibly also later let us know what kind of responses you got.

The URL for it is http://k9joy.com/Nederlands/artikelen/tafelresten.php

The stats for this article are:
   Number of pages (PDF version): 4
   Number of lines (TXT version): 233
   Line length (TXT version): maximum 63 characters
   Total characters (including spaces, line shifts, etc.): 11,009
   Total printing characters: 9,090
   Total word count: 1856Other articles of Mogens Eliasen are available from http://k9joy.com/dogarticles. 

Feedback form


Where did you hear about this article?

Comment:


Did the article help you?

Comment:


Would you recommend this article to a friend?

Comment:


How many people are you connected with, who could benefit from this article?

Comment:


What is the nature of your main source of connections to people, who might be interested in this article?

Comment:


Whom will/did you distribute this article to?

(Please check all that apply, and leave blank if you are not going to pass on this article to anyone else.)

Passing on the link through e-mail to personal contacts
Cross-posting it in my on-line newsgroups
Publishing it in my ezine
Printing out copies to some personal contacts
Printing out copies for a special event, where they can be handed out
Printing out copies to be handed out on an on-going basis
Adding a link to it from my web site
Adding it as a separate page to my web site
Other:

Please check here if you already did this:


Any additional comments or suggestions to this article?


Are you a K9joy Affiliate?

Yes No Not yet (Information about our affiliate program at http://k9joy.com/affiliates.)


Are you a subscriber to "The Peeing Post"?

Yes No Not yet (Information about "The Peeing Post" at http://k9joy.com/peeingpost.)


Your first & last name:
Your e-mail address:
(will only be used in case we need to contact you if we should have any questions in regard to clarifying what you mean with your answers...)
Where are you from?
(City/State/Province/Country will suffice)Looking for something different?

If so, please let us know what you are looking for! We will be happy to take about your ideas and suggestions, and if you are searching for some specific information that we might have available or can create, we will be happy to have your input - and we will notify you of the result.Nederlandse vertalingen van K9joy®:

Mogens Eliasen:
"HersenWerk voor slimme honden" (380 blz. e-book - 2003)
Een gelukkige en goed gemanierde hond door zijn hersenen 15 minuten per dag aan het werk te zetten. Honden moeten hun instincten gebruiken om geestelijk gezond te blijven. Met deze instructies kan iedereen dat doen. Meer dan 40 oefeningen om uit te kiezen!

Mogens Eliasen:
"Trek niet an de lijn!" (40 blz. e-book - 2005)
De 5 simpele stappen in deze complete trainingshandleiding zullen elke hond effectief laten stoppen met trekken aan de lijn, zonder pijn of gescheld en zonder een speciale uitrusting - en zullen het begin van een veel betere relatie met de hond betekenen.

Mogens Eliasen:
"Veilig drinkwater voor je hond?" (30 blz. e-book - 2005, updated 2006)
Een overzicht van hoe en waarom je drinkwater verontreinigd wordt door een consument - en wat je hiertegen kunt doen.

Mogens Eliasen:
"Rauwe Voeding voor honden - het ultieme naslagwerk voor hondenbezitters!"
(340 blz. e-book - herzien/aangevuld 2006)
Alles wat je nodig hebt om goed geïnformeerde beslissingen te nemen over wat je aan je hond voert, en waarom en hoe. Inclusief veel voorbeelden van voerschema's plus hoofdstukken over de samenwerking met je dierenarts, ook als hij/zji het niet eens is met jouw manier van voeren...

Mogens Eliasen:
"De natuurlijke voeding van de wolf - een richtlijn voor de voeding van onze honden?"
(125 blz. e-book - 2004)
Wat weten we wel en wat niet over de wolf en zijn natuurlijke voeding? Wat weten we wel en wat niet over de hond en zijn domesticatie? Wat kunnen we wel en wat niet doortrekken van de wolf naar de hond? Dit zijn de grote VRAGEN achter een verantwoorde benadering van de voeding van je hond.
This site is presented to you by

K9joy®
3980C Riverview Road, Creston, BC, V0B 1G0 Canada
or Box 641, Porthill, Idaho 83853 USA
Phone (Canada, PDT): +1-403-774-7465
(Denmark - evenings, local time): +45 36 98 02 98
Web site: www.k9joy.com

© All rights are reserved by Soverenity Enterprises Inc.
Copying and/or distributing the contents of this web page to other people (also partially),
without prior written consent from us, is prohibited by law.