Mogens Eliasen:

"De natuurlijke voeding van de wolf - een richtlijn voor de voeding van onze honden?"


Een beknopt overzicht van wat we weten en niet weten over de natuurlijke voeding van de wolf en het domesticatieproces van de hond - en hoe we deze incomplete informatie kunnen gebruiken voor een verantwoorde benadering van de manier waarop onze moderne honden gevoed zouden moeten worden.


Nederlandse vertaling van oorspronkelijke titel:
"The Wolf's Natural Diet - a Feeding Guide for Your Dog?"

(Klik hier om nu te bestellen)Het boek:


 Kunnen we van de wolf iets leren 
 over gezonde voeding?
 
 Klik op de foto voor het antwoord!

"De natuurlijke voeding van de wolf - een richtlijn voor de voeding van onze honden?" is een beknopt boek, dat ontstaan is naar aanleiding van het seminar dat Dr. David Mech op 25 september 2004 gegeven heeft in het Willow Centrum in South Salem, New York over de natuurlijke voeding van de wolf. Hoewel David Mech, met alle respect voor zijn oprechte, wetenschappelijke benadering, veel vragen uit het publiek van gepassioneerde "rauw voerders" moest beantwoorden met "We weten het gewoon niet", is de onzekerheid op dit gebied niet zo onzeker als op het eerste gezicht lijkt. Wanneer we ook kijken naar wat bekend is over de genetische relatie is tussen honden en wolven en over de domesticatie en de bekende en mogelijke invloeden daarvan op onze moderne honden vanuit het perspectief van de evolutie, hebben we meer dan voldoende kennis tot onze beschikking om een aantal belangrijke conclusies te kunnen trekken.

De belangrijkste conclusie is, dat de natuurlijke voeding van de wolf inderdaad relevant is voor de manier waarop wij onze honden voeden - maar simpelweg kopiŽren van de voeding van de wolf is niet alleen onmogelijk in het dagelijkse leven van de meeste hondenbezitters, het zou ook wel eens niet de beste keuze kunnen zijnÖ

Na het lezen van dit boek begrijp je dat je te maken kunt krijgen met problemen die tevoorschijn treden of juist gemaskeerd worden; problemen van genetische aard, chronische, medische en conditionele aard, ongeacht de standaard voeding van jouw keuze - en heb je een goede basis gekregen om er mee om te gaan als je begrijpt hoe "alles" verband houdt met elkaar: chemie, biologie, genetica, geschiedenis, evolutie, het wildlife managementr, financiŽle belangen enz.

Dit boek is niet de zoveelste poging om een bepaald dieet voor honden te promoten als "het beste" op dit gebied. Het is een serieuze poging om inzicht te geven in wat we weten over de voeding van de wolf en zijn eetgewoontes, wat we weten over het domesticatieproces van de hond en wat we weten over de overeenkomsten en verschillen tussen wolven en honden - en in hoeverre deze overeenkomsten of verschillen belangrijk zijn. De sleutel ligt in het begrijpen van de waarde en de beperkingen van onze kennis omtrent geschiedenis, evolutie, anatomie en fysiologie van onze honden, zodat we relevante en goed geinformeerde beslissingen kunnen nemen over de manier waarop we de uitdaging van een verantwoorde voeding het beste kunnen benaderen. Dit boek geeft je die sleutel, zodat je zelf beslissingen kunt nemen op basis van goede, ethische fundamenten.

Het doel van dit boek is om hulp te bieden bij het vinden van de juiste manier om jouw hond te voeden. Het is geen recept om hondenvoer te maken, maar er worden wel links gegeven naar aanvullende informatie om je verder te helpen op dit gebied...

Het eboek is in PDF formaat en alle referenties zijn hyperlinks, zodat het gemakkelijk te gebruiken is als referentie (er zijn meer dan 300 hyperlinksÖ). Er zijn 125 pagina's vol met geconcentreerde informatie! Je goeft geen wetenschapper te zijn om de logica te kunnen begrijpen, maar je moet wel open staan voor een rationele manier van denken.


In dit boek is Mogens Eliasen er in geslaagd om de essentie van L. David Mech - wereldbekende wolvenonderzoeker - weer te geven. We zijn onder de indruk van de manier waarop Mogens alles van het seminar in South Salem, New York, waar we zelf ook aanwezig waren, in een perspectief geplaatst heeft dat enorm veel waarde toevoegt aan de kennis die daar gepresenteerd is. Mogens heeft op een bekwame manier onderzoek verricht naar de historische origine waaruit onze huisdieren geŽvolueerd zijn en hoe ze gevoed zouden moeten worden volgens hun afkomst en hun individualiteit Brenda & Dennis Hagel Saskatoon, Saskatchewan

Brenda & Dennis Hagel
Saskatoon, SaskatchewanHi, ik wilde jou en Mogens feliciteren met dit fantastische boek. Ik was al een tijdje bezig om uit te zoeken wat de rol is van groente in het eten van mijn hond. Ik ben lid van een paar groepen over rauwe voeding - op een van ze, de populairste, zeggen ze dat ze de natuurlijke voeding van de wolf volgen en dat hun voeding gebaseerd is op het hele prooidiermodel - hele dieren of in ieder geval vlees, botten en vet enz in de juiste verhoudingen. De logica hierachter vond ik wel aardig, maar het idee dat wolven geen groente eten en dat honden het daarom ook niet hoeven te eten, wilde er niet echt in bij mij.

Ik wilde zelf informatie zoeken om er zeker van te zijn, want de mensen op deze groep beroepen zich regelmatig op de onderzoeken van Mech en andere wolf biologen om de totale eliminatie van groente uit de voeding van hun honden, te rechtvaardigen. Ze hebben ook veel kritiek op Billinghurst en andere BARF schrijvers die voeding voorstaan waarvan zij vinden dat het afwijkt van wat "Moeder Natuur" gepland heeft. Dit boek heeft me voldoende informatie gegeven om me op mijn gemak te voelen bij de manier waarop ik mijn honden voer ondanks alle verdraaide, geciteerde "feiten" van alle zijden van dit debat. Dus bedankt.

Lauren Cohn-FrankelDit boek geeft je:

 • Een begrip van de aard van de biologische relatie tussen wolven en honden.

 • Hoe honden en wolven genetisch met elkaar verwant zijn - wat we daaruit kunnen concluderen wat hun voeding betreft - en wat voor conclusies er niet getrokken kunnen worden.

 • Wat wolven eten en hoe - in een natuurlijke omgeving.

 • Gedrag dat te maken heeft met jagen en aaseten - en de invloed daarvan op de voeding van de wolf.

 • Waarom de voedselvoorkeur van de wolf zeer belangrijke aanwijzingen geeft.

 • De grootte van de maaltijden van de wilde wolf en hoe vaak er gegeten wordt.

 • Waar de maaltijden van de wolf uit bestaan.

 • Wat een wolvenpup eet - en hoe.

 • Hoe "wildlife management" de natuurlijke voeding van de wolf beinvloedt - en ons vermogen om conclusies te trekken.

 • Wat domesticatie is.

 • Hoe wolven gedomesticeerd werden door de mens.

 • Hoe de mens het voerpatroon van de gedomesticeerde wolf heeft veranderd - en de mogelijke invloed op onze honden.

 • Wat voor genetische veranderingen we kunnen verwachten als resultaat van de domesticatie.

 • Hoe het systematisch voeren van onnatuurlijke voeding gedurende een aantal generaties bij sommige rassen de mogelijkheid om ooit nog gezonde honden voort te brengen, vernietigd kan hebben.

 • Wat voor genetische veranderingen we kunnen verwachten wanneer we proberen om de geschiedenis om te draaien.

 • Hoe de moderne fokkerij volledig de "mist in gegaan" is...

 • Wat we kunnen en zouden moeten doen met genetische defecten, wanneer we ze ontdekken.

 • Waarom speciale voeding voor speciale rassen verborgen problemen verbloemt...

 • Wat we kunnen doen om de schade vanuit het verleden te herstellen en te zorgen voor optimale gezondheid voor onze honden - op individuele basis en door fokprogramma's..

 • Het verschil tussen een hond hebben en hondenfokker zijn.

 • Waar je rekening mee moet houden bij beslissingen over de voeding van je hond.

 • Waar je rekening mee moet houden als je besluit wat voor voeding je aan je hond geeft.

 • Waar je meer informatie kunt vinden over de samenstelling van gezonde voeding voor je hond.Ik vond het interessant om te lezen over de bredere complicaties van wat we gedaan hebben met onze honden. Ik hou vooral van je boeken omdat ze het "mechanisme" uitleggen achter hetgeen we zien gebeuren met onze honden. I.e. waarom er problemen komen en hoe ze zich manifesteren enz op een manier die ik nog niet ben tegengekomen in andere boeken.

Ik heb genoten van dit boek en er interessante informatie uit gehaald. Het was een aanzet om na te denken. Hoewel het onvermijdellijk is dat bepaalde zaken elkaar overlappen, is het een goede aanvulling op je andere boek omdat het "waarom?" nader toegelicht wordt terwijl in het andere boek het "hoe?" meer aan bod kwam.

Ik zou iedereen willen aanraden om dit boek te lezen. Ik vind het heel goed dat het boek uitgebreid behandeld wat er aan de hand is met onze honden en wat de toekomst voor ons in petto heeft als we deze situatie niet snel aanpakken.

Cheers

Jane Houston
Bonnie, ScotlandJe kunt hier jouw boek bestellen - nu.


De schrijver:

Click on the picture to see Mogens Eliasen's bio! Mogens Eliasen was de oprichter en hoofdinstructeur van Human Dog Leadership Inc., een hondenschool die hij startte om hondenbegeleiders te leren hoe ze hun honden het beste konden trainen en verzorgen op een verantwoorde manier. Samen met zijn vriend, de Deense dierenarts Finn Jensen Smed die bekendheid geniet vanwege de verbluffende resultaten van zijn gezondheidsprogrammas die gebaseerd zijn op een natuurlijke aanpak, ontwikkelde Mogens seminars over de natuurlijke voeding van honden. Door het enthousiasme van zijn cursisten startte hij Canine Choice Natural Foods Inc., het eerste bedrijf in Noord Amerika dat zich bezig hield met het vervaardigen van commercieel versvlees. De voeding was gefundeerd op de veterinaire kennis en uitgebreide praktische ervaring van Finn in combinatie met de wetenschappelijke opleiding in de chemie, die Mogens gevolgd heeft. Als je daar het vermogen om te entertainen van Mogens aan toevoegt en zijn gave om moeilijke dingen heel eenvoudig te maken, weet je dat je zult genieten van hetgeen hij te vertellen heeft!

In zijn zoektocht naar kennis over honden heeft Mogens het natuurlijke gedrag van wolven bestudeerd onder leiding van Konrad Lorenz, Erik Zimen en David Mech. Ook de contacten die hij heeft met de Nes Pearce stam, die de Idaho wolven terug gehaald hebben in de periode dat hij daar in de buurt woonde, heeft zijn kennis over deze onderwerpen beÔnvloed.

 • Klik op het plaatje om de biografie van Mogens te lezen.

Op de eerste plaats hartelijk dank voor deze informatie. Ik ben blij, dat ik dit boek heb gelezen en je andere boeken ook. Je bent een geweldige bron van kennis!

Wendy Blake
North Carolina, USADe boeken van Mogens Eliasen zijn het beste! Of je nou een "beginner" bent of al jaren rauw voert aan je honden, je leert altijd iets nieuws van hem. In dit boek over de wolf, zijn voorouders en zijn relatie met de voeding van onze honden. Hij is een fantastische informatiebron!

Susan Strode
North Carolina, USAWaarom jij dit boek wilt hebben:


 Wil je graag je hond en zijn behoefte 
 aan voeding leren begrijpen?
 
 Download dit e-boek nu!

Je wilt alle belangrijke feiten die te maken hebben met natuurlijke voeding voor honden, begrijpen. Je wilt niet afhankelijk zijn van wat anderen vinden. Je wilt begrijpen hoe nauw verwant onze moderne hond is met de wolf, en hoe de voedingsbehoefte van onze honden verschilt van die van de wolven door de verschillen die er zijn.

Je bent moe van alle tegenstellingen tussen de vele gedeeltelijk of helemaal niet ondersteunde beweringen, die in de praktijk helemaal niet werken zoals ze zouden moeten werken. Je wilt de basis informatie hebben op een manier, waardoor je zelf kunt begrijpen wat de beperkingen en onzekerheden zijn..

Je wilt weten waarom we tot conclusies kunnen komen - en wat voor conclusies er getrokken kunnen worden

Je wilt de feiten weten, zodat je zelf een oordeel kunt vellen en je eigen weg kunt zoeken binnen de ethiek van dit alles, vooral voor je eigen hond maar ook voor de honden van de toekomst.

Je wilt weten waarom een super voerplan niet altijd de optimale keuze is voor bepaalde honden en je wilt weten hoe je kunt werken aan de oplossing van dit probleem, zonder het idee van verantwoorde voeding te hoeven opgeven.

Je wilt weten waarom sommige honden het niet goed doen op bepaalde voeding en andere wel.

Je wilt duidelijkheid over de ethiek van de discussie over voeding zodat je zelf keuzes kunt maken, in overeenstemming met je eigen onderbouwde informatie met je eigen integriteit als basis.

Je wilt een basis hebben die je toestaat om hiermee te experimenteren zonder te gokken, zodat je het optimum kunt vinden voor jouw hond en de pups die jij fokt.


 
 Is dit logisch?
 Zo ja, klik dan op de foto 
 om 'De natuurlijke voeding van de wolf 
 - een voedingsgids voor je hond?' 
 te bestellen


Ik ontdekte dat ik helemaal niets wist over mijn "wolf"....

Ik lees graag over wolven en ik raakte echt geÔnteresseerd door het hoofdstuk "Gebruik maken van wat we weten".....

Ik heb een lange lijst met boeken die ik wil lezen. Mech is daar ook bij. Dit boek is goed, want nu kan ik hem van de lijst schrappen. Ik heb de informatie over wolven, die ik wilde hebben vanaf het moment dat ik mijn hond kreeg.

Het tweede gedeelte was fascinerend, ik heb dit nooit geweten! Het was net een detective verhaal, zo spannend! Ga ik rauw voeren of niet? Je blijft lezen!

Na het lezen van dit boek ben ik erg teleurgesteld in de mens, meer dan ik voor mogelijk hield. We moeten niet fokken met dieren, die niet meer in staat zijn om natuurlijke voeding te eten. De mens is wreed, zoals altijd.

Dit stukje vond ik geweldig! "Wat hier fout zit, is het vermogen van de hond om natuurlijke voeding te benutten - en dit zou aangepakt moeten worden als een medisch probleem, niet als een probleem met de voeding." (Vertel dat maar eens aan een dierenarts!!)

Iedereen gaat bewust om met zaken wat betreft gezondheid, op zijn eigen niveau (is niet mijn citaat). Wat heeft de mens er een puinhoop van gemaakt. Wat jij geschreven hebt, zijn mijn instinctieve gevoelens, die ik niet kon uitspreken.

Geweldig en ik meen het!

Kathy Straedey
Los Angeles, CaliforniaJe kunt het boek hier bestellen!


Waarom er mensen zijn, die dit boek niet zouden willen lezen:

Als je geen belangstelling hebt om te begrijpen "waarom", maar alleen wilt weten wat je precies moet doen, kun je hier klikken.

Als je op zoek bent naar een boek, waarin alles uitgelegd wordt over de voeding van je hond, is het beter om hier een kijkje te nemen.

Als je vindt dat je dierenarts gelijk heeft en jij beter voer van hem kunt kopen ondanks wat je geleerd hebt van andere bronnen, doe dat dan en blijf rekeningen betalen...

Als je vindt dat de commerciŽle voerproducenten hun best doen om te voldoen aan de voedingsbehoefte van je hond, kun je hier een kijkje nemen...

Als je denkt dat de evolutie een mythe is die niet in overeenstemming is met wat je denkt, kun je dit boek beter niet lezen - waarschijnlijk heb je dan een beter boek gelezen...

Als je, om wat voor reden dan ook, liever niet open staat voor nieuwe informatie en inzichten, die je toch gaat afwijzen als "BS", klik dan alsjeblieft hier.


Dit was een test... als je geslaagd bent, kun je hier bestellen! JHi Mogens, ik denk dat ik al je boeken gelezen heb maar je inzichten blijven me verbazen! In dit nieuwe "wolvenboek" neem je de mensen bij de hand om ze naar de wereld van verantwoord hondenbezit te brengen en in duidelijke woorden uit te leggen hoe de zaak in elkaar zit. Je zet alles in het juiste perspectief en geeft commentaar op alles wat voor ons hondenbezitters belangrijk is om te leren van de wilde wolf en van de geschiedenis van onze honden - en dat is veel meer dan ik dacht. Ik vind vooral de manier waarop je uitlegt wat fokken er mee te maken heeft, heel goed. Er zijn maar weinig mensen die begrijpen wat de pet food industrie te maken heeft met fokken, maar jouw boodschap komt zo luid en duidelijk over dat ik er veel respect voor heb! Hoewel ik zo mijn twijfels heb of het ooit zal gebeuren, hoop ik dat de kennel clubs en rasverenigingen iets leren van jouw respect voor de natuur - en ophouden om de feiten die je zo voortreffelijk neergezet hebt, te negeren en te ontkennen. Hartelijk dank voor het geven van hoop voor de toekomst door te laten zien dat er WEL een weg is uit de puinhoop die we gemaakt hebben voor onszelf en onze honden. In ieder geval heb je nu heel erg duidelijk gemaakt wat onze mogelijkheden zijn - en wat de consequenties van onze keuzes zullen zijn.

Hans Egun
Yahk, BC, CanadaStukken uit het boek om te lezen:

Wil je graag iets lezen?
Hier zijn een paar uittreksels uit het 125 pagina tellende boek:
(ze openen allemaal in een apart venster)

Alle fragmenten uit het boek zijn in PDF formaat, net als het e-boek zelf.

Als je meer informatie nodig hebt of een gratis PDF plug-in nodig hebt, kun je hier gratis Abode Acrobat Reader downloaden.
(De link opent in een nieuw venster, dat je gewoon kunt sluiten om weer bij deze pagina terug te komen.)

Neem een kijkje bij de Inhoudsopgave om te zien waar dit boek over gaat!

Citaat 1 (blz. 3-4 in het boek)
Inhoudsopgave (compleet)

(in het boek zijn dit allemaal hyperlinks))

Neem een kijkje bij het begin van het hoofdstuk over de jachtvoorkeur van de wolf: wat hij wil en wat hij krijgt.

Citaat 2 (blz. 14-15 in het boek)
De wolf als opportunistische jager

Neem een kijkje bij het begin van het hoofdstuk over de manier waarop de wolf begint met de voorbereidingen van zijn maaltijd: lopen!

Citaat 3 (blz. 24-25 in het boek)
Trek- en eetgewoontes

Neem een kijkje bij het hoofdstuk over de domesticatie en de mogelijke invloed daarvan op de voedingsbehoefte van de moderne hond.

Citaat 4 (blz. 48-49 in het boek)
De domesticatie en de mogelijke gevolgen

Neem een kijkje bij de sectie over de introductie van de gezelschapshond - en de mogelijke consequenties van de zeer onnatuurlijke manier van fokken waaruit ze zijn voortgekomen.

Citaat 5 (blz. 53-54 in het boek)
De uitvinding van de gezelschapshondWil je meer?

Zeker - dat kan wel! Je kunt
het hele boek hier bestellen!Ik heb veel ervaring met rauwe voeding, maar ik heb genoten van deze informatie. Dit is helemaal nieuw voor mij!

Nicole Bargren
Colorado, USAIk heb een prima inzicht gekregen in de onderwerpen waar ik meer over wilde weten - heel instructief! Als je wilt weten hoe wolven in de vrije natuur eten en wat dit te maken heeft met je hond, kan ik dit boek van harte aanbevelen. Ik ben er zeer tevreden mee. Als je nog twijfelt over natuurlijke, rauwe voeding voor honden, doe je dat niet meer als je dit boek gelezen hebt. Je kunt gewoon niet om de feiten heen.

Teri Johnston
Sparrowbush, NY, USAAls je nog twijfelt of rauwe voeding het beste is voor je honden, doe je dat niet meer nadat je dit boek gelezen hebt. Je kunt gewoon niet om de feiten heen.

Sharryn Brown
Sydney, AustraliaDoe het, koop dit boek! Het staat boordevol met informatie, vooral als je nog niet bekend bent met rauwe voeding of meer wilt weten over de voedingsbehoefte van de hond als lid van de hondachtigen

Ivonne Salcedo
MexicoDefinitief "verplicht leesvoer" voor mensen die er over denken om rauw te voeren of iemand zoals ik, die al jaren rauw voert

Deborah Garland
Toledo, OntarioEen fantastisch naslagwerk. Duidelijke uitleg over de wolf/hond connectie en stap voor stap redeneringen over de theorie achter rauwe voeding en een duidelijke bespreking van de feitelijke bestanddelen van gezonde voeding. Heel interessant om deze theorieŽn te toetsen aan de realiteit met mijn eigen honden. Een boek om te kopen en te hebben!!!

Jennifer Midhage
United KingdomEen voortreffelijk boek voor iemand die zich afvraagt WAAROM hij rauwe voeding zou geven aan zijn hond. De informatie komt uit veel verschillende onderzoekshoeken, die bij elkaar gevoegd zijn en een zeer compleet beeld geven. Hartelijk dank aan de schrijver voor deze geweldige bron!

Anne Clarkson
Webster, NY, USAKoop het, nu!

Irene Henkes
The NetherlandsKoop het! Zelfs als je denkt dat je dat niet zou moeten doenÖ

Marian Steiskal
White City, Oregon USAHet is de prijs en de tijd om het te lezen dubbel en dwars waard!

Susan Cohen
Montreal, Quebec

 

Hoe je dit boek kunt bestellen en meteen downloaden
of een gedrukte versie of CD toegestuurd kunt krijgen


 Genoeg gekletst!
 Tijd voor actie!
 Klik op de foto en bestel 
 'De natuurlijke voeding van de wolf 
 - een richtlijn voor de voeding 
 van jouw hond?'
Onze prijzen in US$:

Download het e-book nu
(WERELDWIJD): $